top of page
Zoeken

Leerzame tips voor in de zomervakantie

In de laatste week van het schooljaar kreeg ik vaak dezelfde vraag: 'Wat kunnen we doen in de vakantie?' Daarom volgen hieronder wat tips.


Vakantie is gezond en onmisbaar. Uit onderzoek van de U.S. Travel Association (2020) blijkt dat wie af en toe vakantie neemt 28% gelukkiger is en ook succesvoller. Volgens psycholoog Verhenne (2022) komen wij pas tot rust na minstens 8 dagen vrij. Pas na 8 dagen lukt het om de stress van werk of school los te laten en volledig tot ontspanning te komen. Dit is het meest effectief als je niet al je dagen propvol plant, maar ook tijd neemt om heerlijk te luieren.

Mijn eerste tip laat zich dus niet moeilijk raden. Wil je dat jouw kind volgend jaar weer kan knallen? Zorg voor veel rust en onderneem leuke ontspannende activiteiten.


Die activiteiten kunnen heel leerzaam zijn. Voor begrijpend lezen hebben maken kinderen veel gebruik van hun woordenschat en hun kennis van de wereld. Deze ontwikkel je onder andere door lekker veel te lezen. Het belangrijkste bij lezen is motivatie en plezier. Daarom maakt het niet veel uit of je kind een boek leest of een stripboek of tijdschrift. Hoe meer je kind betrokken is bij een verhaal, hoe meer hij of zij daar van leert.


Maar het beste ontwikkel je woordenschat en kennis van de wereld in je eigen sociale context. Laat je kind in de vakantie dus veel spelen met vriendjes en vriendinnetjes. En hoewel dat voor ons volwassenen soms lastig te begrijpen is, kan dat ook online zijn. Op hun smartphone, X-box, Playstation zijn kinderen de gehele dag in contact met elkaar en wisselen ze dus continu informatie uit die ze kunnen gebruiken bij taal en rekenen.


Natuurlijk is het ook hartstikke leuk om samen met je kinderen dingen te ondernemen.

Veel musea en dierentuinen hebben in de zomer speciale programma's en activiteiten voor kinderen. Beleef ze samen en praat na over wat je allemaal hebt gezien. Ga je op vakantie of blijf je dit jaar lekker thuis? Gezelschapsspellen kunnen altijd! Misschien hebben jullie je kast al vol liggen en ga anders samen naar de speelgoedwinkel. Die liggen vol met woordenspellen, quiz-spellen en strategische spellen. Spellen stimuleren verschillende belangrijke executieve functies, zoals emotieregulatie, plannen en vooruitdenken, omgaan met uitgestelde aandacht en taakaanpak en werkgeheugen.


Wat jullie ook besluiten om allemaal samen te gaan doen, vergeet de huiswerkboekjes, Squla, de CITO Oefenboeken, etc. Geef je kind de kans om even helemaal los te komen van school.


Hopelijk heb ik je hiermee wat inspiratie gegeven om de zomer door te komen.Wil je meer tips ontvangen? Blijf mijn blog dan volgen. Heb je een vraag of opmerking? Laat dan even een reactie achter.

177 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page