top of page
Zoeken

"Ik zoek bijles voor mijn kind."

WAAROM IS REMEDIAL TEACHING VAAK EEN BETERE KEUS?



LEERPROBLEEM?

Een leerprobleem is vaak slechts aan de oppervlakte zichtbaar. Van de meester hoor je bijvoorbeeld dat jouw kind extra moet oefenen met procenten. Dus je gaat op zoek naar een goede bijlesklas waar je vertrouwen in hebt. Toch zie je maar geen vooruitgang. Je kind wordt steeds gefrustreerder en op de volgende CITO scoort het zelfs nóg slechter. Dus deze keer wil je het beter aanpakken, je zoekt een goede bijlesdocent die in alle rust bij jou thuis alles uit komt leggen. Nu moet het toch goedkomen. Maar helaas, ondanks alle tijd en geld die jullie investeren is het resultaat 0,0. Je begint de moed te verliezen. En, nog erger, je kind ook. Wat nu?


HOE DE BIJLESINDUSTRIE ONTSTOND

Ouders die mij bellen, vragen meestal naar bijles. Dat komt ook omdat remedial teaching helaas niet zo bekend is. Vroeger was dat anders. Toen had bijna elke school één of twee remedial teachers rondlopen. Deze remedial teachers waren altijd aangesloten bij het LBRT. Dit veranderde al snel toen de Wet Passend Onderwijs werd aangenomen in oktober 2012. Vanaf dat moment was de visie dat alle kinderen in hun eigen klas de juiste hulp konden krijgen van hun eigen docent. Het aantal remedial teachers nam rap af en de klasdocenten kregen er een takenpakket bij. Dit was direct merkbaar in de kwaliteit van onderwijs en de toename van ontevredenheid van ouders. Grote bedrijven en slimme marketeers speelden hier handig op in door online programma’s, oefenboeken en bijlesstudenten te promoten. En zo ontstond de bijlesindustrie.


DUS BIJLES IS SLECHT?

Natuurlijk zijn er veel kinderen die baat hebben bij bijles. Bijles is een goede keus voor kinderen die tijdelijk wat extra hulp kunnen gebruiken bij hun schoolwerk. Dit kan bijvoorbeeld zinvol zijn als een kind een plotselinge daling laat zien in de CITO-grafiek, moeite heeft bij huiswerkplanning of als er één vak is dat altijd nét iets slechter gaat dan de rest. Maar ook ter voorbereiding op een belangrijke toetsperiode, zoals de Entreetoets of Eindtoets, kan een extra steuntje in de rug helpend zijn. Toch richt een standaard CITO-training vaak meer kwaad aan dan goed. Je wil dat jouw kind beter gaat leren en met plezier naar school gaat, dan komt dat beter scoren vanzelf wel. Het belangrijk om je goed te laten adviseren door de docent of IB. Vraag waar jouw kind hulp bij nodig heeft en wat de school kan bieden. Tarieven voor bijles variëren tegenwoordig van slechts 9 tot wel 80 euro per uur. Dat maakt het lastig om te kiezen wat de beste keuze is. Onthoud dat goedkoop helaas meestal duurkoop is. Mijn advies is om altijd een uitgebreid kennismakingsgesprek aan te vragen en goed door te vragen naar de werkwijze van de bijlesdocent.


WANNEER REMEDIAL TEACHING?

Remedial teaching is bedoeld voor kinderen met een hardnekkig leerprobleem. Het is voor jou als ouder, maar ook voor de docenten soms niet zo makkelijk te bepalen wanneer hier sprake van is. Om deze reden plan ik altijd een kennismakingsgesprek waarin we het Leerlingvolgsysteem samen doornemen en ik doorvraag op zaken die mij daarin opvallen. Als kinderen op één vak nooit hoger scoren dan een D of E (of IV of V) op CITO, dan is hier vrijwel altijd sprake van. Maar in de praktijk ligt het vaak veel genuanceerder. Tijdens een gesprek heb ik veel aandacht voor de voorgeschiedenis en de hulp die al is ingezet. Pas wanneer ik dat verhaal compleet heb, kan ik goed adviseren of remedial teaching de juiste weg is, of dat een minder diepgaande bijles ook al voldoende zou zijn. Ouders die bij mij komen met een kind jonger dan 10 jaar, adviseer ik bijna altijd remedial teaching in plaats van bijles. Mijn ervaring is dat als er al in groep 3,4 of 5 problemen zijn, er vrijwel altijd sprake is van iets dat in de basis al is fout gegaan.


TWIJFEL JE?

Goed zo! Jij bent een van die ouders die alles wil doen om echt de beste weg voor jouw kind te kiezen. Kom gratis en vrijblijvend op gesprek. Klik hier.


MEER WETEN OVER REMEDIAL TEACHING?

Hier leg ik alles aan je uit.

32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Leerzame tips voor in de zomervakantie

In de laatste week van het schooljaar kreeg ik vaak dezelfde vraag: 'Wat kunnen we doen in de vakantie?' Daarom volgen hieronder wat tips. Vakantie is gezond en onmisbaar. Uit onderzoek van de U.S. T

bottom of page