top of page
Zoeken

5 onmisbare tips voor een succesvolle start van het schooljaar

Alle ouders willen hun kind lachend uit school zien komen. Vaak is dit gelukkig ook zo. Maar wat als dat niet zo is? Wat als het schooljaar nog niet is begonnen en je kind alweer over buikpijn zit te klagen? Wat als de eerste huilbui alweer is geweest? Misschien was er wel een instaptoets waar jij je zorgen over maakt? Of was er hulp beloofd bij rekenen of lezen die maar niet op gang lijkt te komen?

Kortom: als je voor de zomervakantie zorgen had over je kind op school, dan is het goed kans dat deze nu alweer op beginnen te spelen. Hoe ga je hier nu goed mee om? Wat kun jij als ouder doen voor jouw kind? Hier volgen vijf onmisbare tips om met succes dit schooljaar in te gaan.


1. Praat met de docent

Investeer in de relatie met de docent van je kind. De realiteit is nou eenmaal dat die op wekelijke basis meer tijd met jouw kind doorbrengt dan jij zelf. Loop dus mee de klas in of maak een praatje op het schoolplein.


2. Controleer afspraken

Heb je met school vorig jaar afspraken gemaakt over bijvoorbeeld middelen die in de klas worden ingezet, extra begeleiding of onderzoek? Stuur dan aan het begin van het schooljaar al een mail om te controleren of deze afspraken worden nageleefd. Vertrouw er niet blindelings op dat die overdracht vlekkeloos heeft plaatsgevonden. Zo laat je als ouder zien dat je het leerproces van je kind serieus neemt en graag betrokken wil zijn. Ook geeft het jou rust en vertrouwen.


3. Plan zo snel mogelijk een gesprek

Dit is wezenlijk anders dan punt 1. Als je een gesprek plant met de docent, dan doe je dat met een doel. Dit doel geef je ook in je aanvraag aan. Je wil bijvoorbeeld praten over de rekenproblemen van vorig jaar of over de concentratieproblemen die jij thuis niet herkent. Hoe sneller in het jaar je aangeeft dat je zorgen hebt, hoe sneller school een plan voor jouw kind kan maken en uitvoeren. Bereid dit gesprek goed voor en bedenk alvast welke vragen je gaat stellen


4. Vraag het dossier op

Dit is vooral belangrijk als de zorgen groot zijn. In het dossier vind je verslagen van gesprekken, onderzoeksverslagen, handelingsplannen, het OPP (of Groeidocument) en het volledige leerlingvolgsysteem. Als ouder heb je het recht om al deze gegevens in te zien. Vaak is dit kosteloos, maar het staat wel netjes om een vergoeding te bieden voor de extra kosten die school moet maken om deze kopie voor jou te maken.

Je kunt de gegevens gebruiken om een gesprek goed voor te bereiden. Maar ook als je extern advies vraagt aan een remedial teacher of andere onderwijsondersteuner, zal altijd om deze gegevens gevraagd worden.


5. Wees positief

Soms zijn zorgen erg groot en heb je weinig vertrouwen in school. Daardoor zie je al snel alleen maar negatieve dingen. Begrijpelijk, maar je kind is er niet mee geholpen. Kinderen voelen het goed aan als jouw relatie met school verstoord is en die hebben er last van. Ga daarom de gesprekken in met een open en positieve houding. Zoek naar oplossingen voor de toekomst in plaats van problemen uit het verleden.

Vraag tijdens gesprekken wat al heel erg goed gaat en waar de kracht ligt van jouw kind en school. Dan komen de dingen waar nog gewerkt aan moet worden vaak vanzelf al aan bod.


Als je deze tips opvolgt, ben jij een positieve en proactieve ouder. Dat maakt jou een fijne ouder om mee samen te werken en dat krijg je ook weer terug.


Natuurlijk is het niet altijd makkelijk. Soms voelt het ook of je simpelweg niet genoeg kennis in huis hebt. Of misschien doe je al jaren vreselijk je best, maar werkt school gewoon niet mee.

Veel informatie en tips zijn te vinden op de website: https://oudersenonderwijs.nl/

Of vraag een gratis adviesgesprek aan: https://www.bijjufjessica.nl/contact

Ik denk graag mee.



56 weergaven3 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Leerzame tips voor in de zomervakantie

In de laatste week van het schooljaar kreeg ik vaak dezelfde vraag: 'Wat kunnen we doen in de vakantie?' Daarom volgen hieronder wat tips. Vakantie is gezond en onmisbaar. Uit onderzoek van de U.S. T

bottom of page